Gjør bygningen din energismart
For å spare penger må du ta i bruk smarte løsninger og automasjon. Ved å gjøre bygningen din energiklar får du et økonomisk fortrinn. Vær rett og slett smart og spar penger på å gjøre bygningen din energiklar!
Det å sørge for at bygningen din er fremtidsrettet er ikke så vanskelig eller dyrt som det virker. For mange utviklere, eiere eller brukere av industribygg, hører vi konseptet «smarte bygninger» ofte. Mange sliter med å ta grep. All har viktigere problemer å takle i disse tider hvor for strømpris og andre kostnader har steget i været!
Det er forståelig, men det mange ser ut til å glemme, er at jo smartere bygningen din er, jo mer kan den hjelpe deg med å løse mange av disse problemene. Betyr dette at alle bedrifter trenger en fullt operativ smart bygning med all den nyeste teknologi inkludert? Selvfølgelig ikke, det handler om å ta smarte valg basert på dine faktiske behov.
«Før bygningen din kan begynne å jobbe for deg, må du imidlertid sørge for å gjøre bygningen din smart«
Hva er egentlig en energismart bygning?
Å ha en «energismart bygning» betyr å oppnå en tilstand der bygningsdata (temperaturer, trykk, strømforbruk, utstyrsstatus, damperposisjoner osv.) er tilgjengelig for brukere og applikasjoner som kan bruke slik informasjon til å optimalisere driften av bygningen og vedlikeholdet av utstyret i den. Slik data trenges vanligvis i sanntid eller med en høy frekvens (f.eks. hvert 15. minutt eller raskere). Det er stor variasjon i graden av instrumentering installert i bygninger og dermed detaljnivået på data som er tilgjengelig.
Kort sagt, jo mer data som er tilgjengelig, desto mer innsikt får du til å ta kvalifiserte valg for å oppnå forbedringer. Imidlertid kan noen forbedringer oppnås selv med minimal instrumentering. Når data er instrumentert eller detektert, må det kommuniseres til applikasjonene og brukerne. Dette krever nettverksfunksjoner, fra sensoren, vanligvis gjennom kontrollere, nettverk og ved hjelp av åpne protokoller som applikasjoner kan forstå.
Når data er gjort tilgjengelig, er bygningen din klar for å være «smart» og mange applikasjoner kan begynne å gi verdi fra dataene de får inn. Slike applikasjoner inkluderer feilsøking og diagnostikk (FDD), energianalyse, dynamiske visning og maskinlæring gir mulighet for å få innsikt i driften av bygget. Slik kan du spare penger og energi ved å ta i bruk automasjon og oppnå energismarte bygg. Imidlertid avhenger alt av det faktiske behovet.
«Under beskriver vi de fire trinnene du må ta for å bevege deg mot en energismart bygning«
Nettverk
Faktisk data produsert av en sensor (temperatur) eller aktuator (posisjon) må finne veien til applikasjonene som er beskrevet ovenfor. Disse applikasjonene kjører på servere som kjører i kundes lokaler, deres datasentre eller i en datasky. Disse serverne må motta data via et bedriftsnettverk eller internett. Dette betyr til slutt å pakke data via en internett-/intranett-transportprotokoll, som vi vil referere til som en IP-protokoll.
Åpne protokoller
Å ha en nettverksforbindelse er ikke nok. Data må leveres i et format som applikasjoner fra forskjellige leverandører kan forstå. Dette oppnås ved å bruke åpne protokoller. Smarte bygg krever at all bygningsoperasjonsdata er tilgjengelig ved bruk av en eller flere av disse protokollene.
KPI-er
De viktigste prestasjonsindikatorene som systemet vil overvåke, beregne og vise, bør defineres. Resultatet bør være en liste over KPI’er, dashboard, rapporter og layouter. En typisk KPI er innenfor områdene energi, vedlikehold og komfort.
Hva oppnår du med et smart og energieffektivt bygg?
Du vil oftest trenge veiledning for å iverksette visjonen om et smart bygg. Gevinsten vil komme i form av kartlegging av hvor i bygningsmassen du har mest kostnader, og hva du kan tjene på å justere hvilke parametere. Sannsynligvis kan du spare kostnader på daglig bruk uten å tape komfort. Du vil rett og slett få kontroll og bedre forutsigbarhet, siden du kan se forbruk i realtid. Du vil også ha en bedre oversikt over kommende vedlikeholdsbehov og oppdateringer.
Hos Malthe Winje AS hjelper vi bygg utviklere og -ledere med å lykkes med oppsett av smarte bygg. Målet er å gi deg energismart byggningsmasse ved bruk av automasjon, slik at du kan spare penger.
Vi kan blant annet hjelpe deg med å levere riktig maskinvare og programvare for å gjøre det mulig.
Ta gjerne kontakt med oss for en hyggelig prat!
Du kan lese mer om relatert info på Iconics sine sider.
Vil du vite mer om SCADA; Supervisory Control and Data Acquisition? Les mer om hva SCADA er her.
Kontakt våre flinke folk på dette området her.